Lage bloeddruk en hoofdpijn, is dit normaal?

Heb jij vaak last van aanhoudende hoofdpijn en helpen de paracetamolletjes maar niet? Ben je ook weleens duizelig of ben je zelfs een keer flauwgevallen? Misschien is het verstandig om je bloeddruk te laten testen. Mensen met een lage bloeddruk kunnen namelijk last hebben van de bovenstaande symptomen. Een lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd, is een bloeddruk die lager is dan 120/80. Hoewel een lage bloeddruk niet gelijk gevaarlijk hoeft te zijn, moet het wel goed in de gaten worden gehouden.Hoofdpijn vermijden bij een lage bloeddruk

Een van de gevolgen van een lage bloeddruk is het hebben van hoofdpijnen. Deze hoofdpijn kan in sommige gevallen zelfs lijken op een migraine aanval. De pijn houdt lange tijd aan en bij het nemen van een aspirine lijkt het maar niet over te gaan. De beste remedie tegen een hoofdpijnaanval bij een lage bloeddruk is het nemen van voldoende rust. Mensen met een te lage bloeddruk kunnen er namelijk extra last van krijgen als zij in drukke periodes zitten. Stop dus op tijd met werken, ga op tijd naar bed en zorg voor een goede nachtrust. Als je een te lage bloeddruk hebt, is het sowieso aannemelijk dat je eerder moe bent. Mocht de hoofdpijn ondraaglijk zijn, dan kun je het beste plat liggen en je hoofd afkoelen met een koud washandje. Eet daarnaast ook voldoende zout, bijvoorbeeld zoute snacks of mineraalwater met een zoutgehalte. Laat je lichaam dus tot rust komen en houdt goed bij wat je eet. Hoofdpijnen bij een te lage bloeddruk zullen altijd weer terugkomen, tenzij je de lage bloeddruk omhoog haalt. Bovenstaande tips kunnen hierbij helpen, als je dit regelmatig doet zelfs op de lange termijn. Als het niet helpt, ga dan naar een huisarts voor verder onderzoek.

Hoe wordt hoofdpijn bij een lage bloeddruk veroorzaakt?

Een te lage bloeddruk komt voor als de druk van het bloed te laag is. Deze druk is hetzelfde in het hele lichaam, dus ook in je hoofd. Het bloed dat naar je hersenen wordt gepompt heeft bij een te lage bloeddruk een te lage druk, waardoor je hersenen niet voldoende bloed krijgen. Ze krijgen dus niet genoeg zuurstof en kunnen daardoor niet optimaal functioneren. Het gebrek aan bloed en zuurstof is dus precies de oorzaak van de hoofdpijn. Naast hoofdpijnen kun je je hierdoor ook duizelig voelen of zelfs flauwvallen. Om het zuurstof naar de hersenen te optimaliseren, dien je de eerdergenoemde tips te volgen.

You may also like...

1 Response

  1. Novardi schreef:

    Verklaard ook waarom bij sporten waarbij ik veel op mijn hoofd sta, zoals capoeira en Breakdance, aan het einde de hoofdpijn vaak over is! Na fitnessen was de hoofdpijn ook vaak over.

    Zoethout verlichte gisteren ook erg mijn hoofdpijn, maar ging er wel van stuiteren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *